Κριτική ταινίας | Hitchcock (2012)

Image

Όταν έχεις μεγαλώσει με την μορφή του Χίτσκοκ, αυτομάτως μετατρέπεσαι σε αυστηρό κριτή οποιουδήποτε τολμήσει να τον “αγγίξει”.

Μπορείς να είσαι πολύ αυστηρός αλλά να που ο Άντονι Χόπκινς ελάχιστα περιθώρια αμφισβήτησης θα σου επιτρέψει.
Καλοδουλεμένος ο ρόλος, την περισσότερη ώρα καταφέρνει να σε παρασύρει στην ατμόσφαιρα του μυστηριώδους σκηνοθέτη.
Η θεσπέσια Έλεν Μίρεν στο πλευρό του ενισχύει την εικόνα της δυναμικής συζύγου που δεν υπήρξε ποτέ ένα διακοσμητικό λουλούδι δίπλα στον σκηνοθέτη αλλά με ισχυρή προσωπικότητα και απίστευτη τόλμη υποστήριζε την γνώμη της και είχε πράγματι λόγο στις δημιουργίες του. Οι υποδείξεις της πολλές φορές έσωσαν το τελικό αποτέλεσμα.
Σημαντικοί, γνωστοί ηθοποιοί κάνουν το πέρασμά τους από αυτό το μικρό αλλά σημαντικό βιογραφικό της ταινίας Ψυχώ:
H Scarlett Johansson πείθει σαν άλλη Janet Leigh υποστηρίζοντας έναν αθώο χαρακτήρα.
Ο Danny Huston έπεισε για το αντίθετο ένας ψυχρός καιροσκόπος στο πλευρό της γοητευτικής Alma.
Η Toni Collette ήρεμη δύναμη προσθέτει πάντα στους ρόλους κάτι το ιδιαίτερο (καλό είναι να την έχετε στο μυαλό σας!)
Η Jessica Biel απλά σε έναν διακοσμητικό και σύντομο ρόλο αυτόν της πρώην μούσας του σκηνοθέτη αλλά η έκπληξη της ταινίας είναι το σύντομο πέρασμα του Ralph Macchio (ναι, ο μαθητής του Karate Kid) στον ρόλο του αρχικού σεναριογράφου της ταινίας Psycho, που σίγουρα σε δυσκολεύει να τον αναγνωρίσεις αν και εξακολουθεί να παραμένει ίδιος.
Όταν μετά από την ταινία ανατρέχεις σε βιογραφικά στοιχεία του σκηνοθέτη και προσπαθείς να αποσπάσεις όσο περισσότερες πληροφορίες μπορείς για το έργο και την ζωή του τότε η ταινία έχει καταφέρει να σε συναρπάσει και να σε “ταξιδέψει” έστω και για 2 ώρες στον μαγικό κόσμο του σκηνοθέτη Alfred Hitchcock.
Η ταινία ευρηματικά και πολύ σωστά τελειώνει με τον σκηνοθέτη να μας αποχαιρετά και να φεύγει προχωρώντας μακριά από την κάμερα, κλασικό “κλείσιμο” σειρών αγαπημένων με αφηγητή τον ίδιο μερικές δεκαετίες πριν.
Μια αρκετά καλή δουλειά -με λίγα στοιχεία τόσο αργά που σε κάνουν να αναρωτιέσαι τι ήταν αυτό που τελικά σε κράτησε να επιμείνεις να δεις το τέλος αν και γνωρίζεις την μεγάλη εισπρακτική επιτυχία του Psycho.
Φροντισμένη ταινία από την αρχή μέχρι το τέλος φαίνεται ότι αγαπήθηκε πολύ από τους συντελεστές με στόχο να τιμήσουν την μνήμη του μοναδικού και αξεπέραστου Alfred Hitchcock

 

Υπόθεση: Η ιστορία αγάπης μεταξύ του σκηνοθέτη Alfred Hitchcock και της συζύγου του Alma Reville κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας “Ψυχώ” το 1959.

Σκηνοθέτης: Sacha Gervasi
Γράφουν: John J. McLaughlin (σενάριο), Stephen Rebello (βιβλίο)
Παίζουν: Anthony Hopkins, Helen Mirren, Scarlett Johansson

 

 

 

 

Advertisements

About Λυδία

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Σπούδασα Διοίκηση και Οικονομία Επιχειρήσεων, Προγραμματισμό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ενώ εμπλούτισα τις γνώσεις μου παρακολουθώντας μαθήματα σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, ανάμεσά τους το Yale University και το Nanyang Technological University of Singapore. Απασχολούμαι σαν Σύμβουλος Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας (social media marketing, κείμενα). Λογοτεχνώ και διδάσκω δημιουργική γραφή μέσω της προσωπικής μου ιστοσελίδας LydiaPsaradelli.gr. Άρθρα και κείμενά μου έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικές ιστοσελίδες, έντυπες και ψηφιακές εκδόσεις ενώ έργα μου έχουν λάβει τιμητικές διακρίσεις σε διεθνείς λογοτεχνικούς. Είμαι freelancer writer, administrator and social media marketer δηλαδή, είμαι κειμενογράφος (γράφω κείμενα για ιστοσελίδες, διαφημίσεις και ό,τι άλλο με εμπνέει), διαχειρίζομαι ιστοσελίδες και σελίδες στα social media ενώ παραδίδω και σεμινάρια ταυτόχρονα με την συγγραφική μου ενασχόληση.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s